Hruškovice patří mezi jednu z nejvíce oblíbených ovocných pálenek. A to především díky své nezaměnitelné chuti a aroma. Jak ale poznat, že se jedná o skutečně kvalitní destilát? A jak se vůbec vyrábí?
    Kvalitní pálenka se pozná podle toho, že je složena výhradně z hruškového destilátu a vody. Neměl by být obsažen destilát z levnějšího ovoce, případně obilí. To se pozná podle slov líh nebo jemný líh. Degustátoři poznají kvalitu na první pohled – po nalití tato pálenka totiž vytváří pramínky alkoholu, které stékají zpět do sklenky. Skuteční odborníci pak poznají kvalitu podle stupně drhnutí prstů – promnutím mezi palcem a ukazováčkem to zjistí dle odporu tekutiny.
    červené hrušky s tvářemi
    Při výrobě jsou třeba samozřejmě hrušky. A to zralé, ale nikoliv shnilé či červivé. Platí totiž, že nápoj bude tím kvalitnější, čím lepší hrušky bude obsahovat. Hrušky se podrtí a vloží do uzavřené nádoby, v níž se nechají po dobu 100 dnů kvasit při pokojové teplotě. Nádoba musí být čistá a zaplněná nejvíce do 90 %. Kvas se nesmí míchat, neboť po několika dnech se vytvoří vrstva chránící zbytek nápoje proti infekcím. Pouze je třeba odstraňovat případnou plíseň. Konec kvašení se pozná podle propadající se ochranné vrstvy. Po kvašení následuje destilace, kdy se nakvašené ovoce vaří při teplotě 100 °C. Výsledkem je destilát, který má vysoký obsah alkoholu a pro lepší chuť je třeba jej zředit. K tomu poslouží čistá pramenitá voda. Někdy lze pro výraznější vůni možné přidat také čerstvé hrušky. Hotový nápoj se před konzumací nechá ještě několik měsíců dozrát.
    zrající hruška na stromě
    Teď už nezbývá, než si říct, jak si takovou kvalitní hruškovici vychutnat. Co se týká teploty, odborníci se příliš neshodují. Jedni tvrdí, že je třeba nápoj pít při pokojové teplotě, protože tehdy vynikne její chuť. Druzí radí ji vychladit, protože coby letní ovoce se chuť údajně rozvíjí právě při nižší teplotě. Ať už ji budete pít jakkoliv, rozhodně nikam nespěchejte a nápoj si pořádně vychutnejte.


    Jak bude reklama vypadat?
    -
    Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
    Zobrazit formulář pro nákup